Aromatyczny pieczony łosoś

Kwiecień 20, 2015
  • Czas przygotowania:
    25 minut
  • Dla ilu osób:
    2
  • drukuj
  • 1 gwiazdek2 gwiazdka3 gwiazdka4 gwiazdka5 gwiazdka ocena:
    4,40/5 5 głosów
    Loading...
Email this to someoneShare on Facebook0Print this page

Dziś proponujemy Wam przepis na pyszną rybkę – łososia pieczonego z rozmarynem, pomidorkami i kaparami. Jest to bardzo proste danie, które zachwyca aromatem.

Łosoś to ryba polecana osobom odchudzającym się, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych m. in nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy.

Tym razem szykujemy łososia pieczonego w folii aluminiowej, dodając do niego rozmaryn, czosnek, cebulkę, cytrynę i chilli, które nadadzą mu naprawdę wspaniały aromat. Jako dodatek polecamy fasolkę szparagową

Przypominamy – fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać także kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Samo zdrowie!

A więc, zaczynamy!

Email this to someoneShare on Facebook0Print this page

Składniki

  • filet z łososia 300 g
  • 100g fasolki szparagowej
  • 1 cytryna
  • 2 małe cebulki (najlepiej szalotki)
  • 4 ząbki czosnku
  • mała papryczka chilli
  • kilka gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania

Łososia myjemy i w razie potrzeby kroimy na połowę. Rozkładamy dwa podwójne kawałki folii aluminiowej i kładziemy na nich kawałki łososia. Rybę posypujemy niewielką ilością soli pieprzu oraz listkami rozmarynu. Papryczkę chilli kroimy w krążki i kładziemy je na plastrach łososia. Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plastry razem ze skórką. Obkładamy łososia plasterkami cytryny. Cebule kroimy na połówki, a ząbki czosnku razem z łupinkami lekko rozgniatamy nożem. Tak przygotowaną cebulę i czosnek również dodajemy do łososia. Zawijamy wszystko razem w „paczuszki” z folii aluminiowej.

W międzyczasie myjemy fasolkę ( w razie potrzeby odłamujemy końcówki i usuwamy łyko). Pamiętajmy – różne gatunki fasolki w różnym stadium wzrostu wymagają różnego czasu gotowania, dlatego kiedy fasola będzie się gotować, warto od czasu do czasu spróbować czy jej miękkość jest już na odpowiednim poziomie. Gotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i lekko krucha. Zbyt długie gotowanie fasolki spowoduje, że będzie rozgotowana i „ciapowata”.
„Paczuszki” z łososiem zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Łososia w takiej paczuszce można upiec również na grillu. Fasolkę natomiast gotujemy lub przygotowujemy w steamerze (parowarze).

Średni czas gotowania fasolki to ok 20-25 min , a więc fasolkę i łososia można zacząć gotować / zapiekać w tym samym czasie.

Smacznego! 🙂

Komentarze