Spaghetti z cukinii z krewetkami

Wrzesień 26, 2015
spaghetti z krewetkami - Get Fit Club
  • Czas przygotowania:
    ok. 30 minut
  • Dla ilu osób:
    2
  • drukuj
  • 1 gwiazdek2 gwiazdka3 gwiazdka4 gwiazdka5 gwiazdka ocena:
    5,00/5 1 głosów
    Loading...
Email this to someoneShare on Facebook0Print this page

Dzisiejsza propozycja – spaghetti z krewetkami – oparta jest na zdrowej i smacznej cukinii !

CUKINIA

w niektórych regionach nazywana jest kabaczkiem (tak, to to samo warzywo!) należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm i jest najdelikatniejsza. Młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy.

Dlaczego cukinia?

Cukinia jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

Wszystko już jasne – zaczynamy! 🙂

Składniki :

1 duża cukinia

30 sztuk krewetek

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki białego wina wytrawnego

1 łyżka zimnego masła

1 łyżka oliwy

sól, pieprz

1 suszona papryczka chilli

pietruszka do dekoracji

 

Przygotowanie spaghetti:

Cukinie myjemy i obieraczką do warzyw kroimy ją na cienkie paseczki. Użyjemy ich zamiast makaronu. Rozmrożone krewetki osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smażymy je minutę z każdej strony na rozgrzanej na patelni oliwie. Podczas przewracania krewetek na drugą stronę dodajemy posiekany czosnek oraz podlewamy białym winem. Smażymy aż do momentu, gdy alkohol odparuje, po czym dodajemy łyżkę zimnego masła i przygotowane wcześniej paski cukinii. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz pokruszoną papryczką chilli. Wszystko razem smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż smaki się połączą.

Gotowe danie dekorujemy pietruszką

Powyższa porcjaspaghetti dla dwóch osób = 430 kcal

Smaczego! 🙂

 

Email this to someoneShare on Facebook0Print this page

Składniki

Sposób przygotowania

Komentarze