Aromatyczne kawy jasno palone. Jak wybrać najlepszą?

4 kwietnia, 2022
[ssba]

Co decyduje o smaku kawy? Jest to oczywiście nie tylko sposób mielenia ziaren, metoda parzenia oraz umiejętności osoby przyrządzającej ten energetyczny napój. Niezwykle istotny jest również rodzaj kawy. Czym cechuje się kawa jasno palona? Jaka kawa premium jasno palona spełni oczekiwania wymagających kawoszy?

Co oznacza kawa jasno palona? Jakie są jej zalety?

Rodzaje ziaren kawy mogą różnić się między sobą odmianą oraz sposobem wypalania. Najczęściej uprawiane odmiany kawowca to arabika oraz robusta. Arabika to kawa najwyższej jakości, która cechuje się pełniejszym smakiem i mniejszą goryczką. Wielu renomowanych producentów kawy dodaje jednak do wysokogatunkowych mieszanek do 10% robusty w celu polepszenia konsystencji cremy, czyli wierzchniej warstwy espresso.

Wypalanie ziaren kawy wymaga sporo doświadczenia i umiejętności. Dziś na rynku funkcjonuje wiele palarni kawy, których właściciele prześcigają się w tworzeniu ziaren odpowiedzialnych za unikalne i pełne aromatu napary. Palenie kawy to proces, który sprawia, że ziarna tracą wilgoć, a eteryczne olejki przemieszczają się w kierunku powierzchni ziaren. Stopień wypalenia kawy w ogromnej mierze wpływa na ostateczny smak i aromat naparu. To podczas tego procesu kontrolowana jest słodycz, kwasowość, a także goryczka ziaren. Ziarna kawy premium zawierają w sobie ponad 800 rozmaitych aromatów, które wyzwalane są właśnie w procesie palenia.

Według znawców najsmaczniejsza jest świeżo palona kawa. To dlatego każdy renomowany sklep z kawą, który posiada palarnię, wypala ziarna na bieżąco na podstawie złożonych zamówień. Dłużej palone ziarna są ciemniejsze. Kawy jasno palone są krócej poddane wysokiej temperaturze pieca. Ziarna kawy jasno palonej:

  • cechują się lekko brązową, cynamonową barwą,
  • są matowe i suche w przeciwieństwie do ciemnobrązowych, oleistych i błyszczących ziaren kawy długo palonych,
  • zachowują sporą dawkę oryginalnego smaku (z racji tego, że spędzają w piecu mniej czasu),
  • są bogate w aromaty,
  • odznaczają się wysoką kwasowością i słodyczą,
  • słyną z niskiej goryczki.

Delikatna kawa jasno palona nie jest długo odczuwalna przez podniebienie. Ogólnie uważa się także, że kawy jasno palone mogą zawierać więcej kofeiny. Dostępne dziś na rynku, jasne kawy najwyższej jakości mogą niekiedy znacznie się od siebie różnić. Specjaliści przygotowują różnorodne mieszanki ziaren pochodzących z różnych regionów świata. W ten sposób powstają unikatowe kompozycje smaków.

Wysokiej jakości kawa jasno palona – na jaką się zdecydować?

Orzeźwiająca, doceniana przez koneserów, nieintensywna kawa premium jasno palona słynie z posmaku owocowego, cytrusowego, ziołowego, przypraw korzennych, herbaty, a nawet wyczuwalne mogą być w nich słodkie nuty orzechowe, kakaowe albo czekoladowe. Są to subtelne smaki, wprost stworzone dla osób poszukujących nowych doznań dla podniebienia. Jedno jest pewne, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jaka świeżo palona kawa jest tą najlepszą. Wiele zależy od indywidualnych preferencji. Poszukując ulubionej kawy istotne jest testowanie. Specjalistyczne palarnie oferują w tym celu próbki kawy premium.

Na pewno warto wybierać jasno palone kawy speciality. Jak je rozpoznać? Przede wszystkim, ziarna takich kaw pochodzą z jednego kraju i określa się je mianem single origin. Po drugie, jest to kawa najwyższej jakości, której ziarna zostały ocenione przez niezależnych ekspertów na 80 punktów, przy uwzględnieniu specjalnie w tym celu stworzonej skali od 0 do 100. Kawa speciality to zawsze świeżo palona kawa, zachwycająca niezwykłym aromatem i smakiem. W celu uzyskania najlepszego efektu nie bez znaczenia jest oczywiście również wybór odpowiedniej metody parzenia. Należy także przestrzegać istotnych zaleceń baristów i do kawy jasno palonej nie dodawać mleka.

Komentarze

Dodaj komentarz