Czy gotowanie jedzenia na parze może pomóc w odchudzaniu?

9 czerwca, 2023
[ssba]
Gotowanie na parze to jeden ze zdrowych sposobów na przyrządzanie posiłków. Ma on wiele zalet i przynosi sporo korzyści, ale czy dzięki temu można stracić na wadze? Czy gotując na parze, można schudnąć? Sprawdźmy to!

Czym jest gotowanie na parze?

Gotowanie na parze to jedna z najstarszych technik przygotowywania posiłków, która wraca do łask poprzez coraz większe zainteresowanie związane ze zdrowym odżywianiem. Polega to na tym, że żywność poddawana jest obróbce termicznej, ale w inny sposób. Zagotowuje się w garnku wodę, a nad nią umieszcza się w specjalnym sicie przygotowane potrawy i przykrywa. Nie mają one bezpośredniej styczności z wodą, ale z parą, która krążąc po naczyniu, spływa na warzywa i mięso, podgrzewając je.

Czy gotowanie na parze odchudza?

Pod wieloma względami ten sposób gotowania jest o wiele zdrowszy. Po pierwsze potrawy zachowują swoje wartości odżywcze, nie ma konieczności stosowania przy tym niezdrowych tłuszczy oraz innych dodatków. Dodatkowo mają ciekawy wygląd oraz posiadają mniej kalorii. Korzyści z tym związanych jest naprawdę dużo! Dieta na parze omawiana jest przez blog stoliczku.pl, gdzie można dowiedzieć się między innymi tego, jak jedzenie na parze wpływa na odchudzanie. Unikanie tłuszczu i soli z pewnością jest bardzo pomocne i może realnie wpłynąć na naszą wagę. Dobrze jednak przyjrzeć się temu tematowi dokładniej.

Gotowanie na parze a kalorie i odchudzanie

Gotowanie na parze wiąże się przede wszystkim z mniejszą ilością kalorii, właśnie przez wzgląd na to, iż nie używa się do tego tłuszczu ani soli. Tak przyrządzone potrawy są naprawdę smaczne i wcale nie trzeba ich dodatkowo doprawiać. Smażenie czy pieczenie jest pod tym względem mniej zdrowe i wymaga większej ilości dodatkowych czynności, mających na celu poprawienie smaku.

Gotowanie na parze kontra wartości odżywcze przy odchudzaniu

Jedną z istotnych zalet gotowania na parze jest to, że przygotowane w ten sposób potrawy zachowują swoje wartości odżywcze. Witaminy i minerały nie ulegają zniszczeniu, co ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Dostarczamy mu wszystkiego, co trzeba, bez konieczności wprowadzania dodatkowych składników. Jedzenie jest smaczne, zdrowe i sycące.

Gotowanie na parze a indeks glikemiczny przy odchudzaniu

Kolejną istotną zaletą gotowania na parze, która ma wpływ na odchudzanie, jest to, że potrawy przygotowane w ten sposób zachowują niski indeks glikemiczny. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim to, że po spożyciu posiłku cukier w naszej krwi rośnie stosunkowo wolno, a tym samym reguluje się uczucie głodu. Innymi słowy, po jedzeniu nie jesteśmy ociężali, a ilość energii wzrasta i maleje powoli, przez co nie odczuwamy sytość przez dłuższy czas. To może pozwolić nam uniknąć podjadania.

Jak widać, gotowanie na parze może nam bardzo pomóc w odchudzaniu, należy jednak przy tym pamiętać, że to tylko jeden ze sposobów na zrzucenie wagi. Oprócz sposobu przyrządzania posiłków bardzo ważny jest także nasz styl życia, to jaka jest nasza aktywność, jak duże porcje zjadamy. Oprócz gotowania jedzenia na parze często sięgamy też po inne produkty, które niekoniecznie będą zdrowe. Trzeba zwrócić na to uwagę, ponieważ odchudzanie to bardziej złożony proces i składa się na to wiele różnych czynników.

Komentarze

Dodaj komentarz