Czy morwa biała jest szkodliwa

Czy morwa biała jest szkodliwa

5 września, 2021
[ssba]

Pytanie tytułowe jest źle zadane z założenia, otóż nie powinniśmy pytań czy morwa biała jest szkodliwa. Prawidłowe pytanie brzmi – jakie korzyści zdrowotne ma morwa biała.
Morwa biała to roślina od dawna stosowana w medycynie naturalnej w leczeniu różnych dolegliwości. Oprócz imponującej zawartości składników odżywczych, niektóre badania wykazały, że morwa biała może wiązać się z kilkoma korzyściami zdrowotnymi. W rzeczywistości badania sugerują, że może pomóc w blokowaniu wzrostu komórek rakowych i obniżaniu poziomu cukru we krwi i cholesterolu. W tym artykule przyjrzymy się bliżej potencjalnym zaletom, wadom i zastosowaniom morwy białej.

Co to jest morwa biała?

Białe morwy , który jest znana jako naukowo Morus alba , to rodzaj drzewa macierzystego do niektórych częściach Chin i Indii. Drzewo wyróżnia się długimi liśćmi, kwiatami bez płatków i małymi jagodami, które mają kolor od białego do różowego lub ciemnofioletowego. Dziś morwa biała jest uprawiana na całym świecie, a jej liście są powszechnie używane do karmienia jedwabników i innych zwierząt gospodarskich. Owoc ma również słodki, nieco cierpki smak i jest często używany do produkcji soku, herbaty , dżemu lub suszonych przekąsek. Liście, kora, korzeń i owoce morwy białej są również używane w medycynie tradycyjnej i zostały niedawno przebadane pod kątem ich potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Suplementy zawierające ekstrakt z morwy białej są szeroko dostępne i można je znaleźć w postaci kapsułek lub płynów w wielu sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki odżywcze morwy białej

Owoce morwy białej są bogate w kilka ważnych składników odżywczych, w tym błonnik, witaminę C i żelazo.
Garść czyli około 28 gramów surowej białej morwy zawiera:

  • Kalorie: 90
  • Białko: 3 gramy
  • Tłuszcz: 0,5 grama
  • Węglowodany: 22 gramy
  • Błonnik: 4 gramy
  • Witamina C: 130% dziennej wartości (DW)
  • Żelazo: 20% DW
  • Wapń: 8% DW
  • Witamina A: 2% DW

Morwa biała jest szczególnie bogata w witaminę C, rozpuszczalną w wodzie witaminę, która działa jako przeciwutleniacz, neutralizując szkodliwe wolne rodniki i łagodząc stany zapalne.

Jest również bogata w żelazo, kluczowy minerał zaangażowany w syntezę DNA i transport tlenu.

Komentarze

Dodaj komentarz