Czy warto kupić młynek żarnowy?

27 marca, 2023
[ssba]

Proces mielenia kawy jest niezwykle istotny w trakcie parzenia pobudzającej esencji. Istotny jest nie tylko czas tej czynności, ale również poszczególne parametry rozdrabniania substancji. Dzięki odpowiedniemu dopasowaniu stopnia mielenia, a także korzystaniu z wysokiej jakości urządzenia można uzyskać wyjątkowy aromat napoju. Najpopularniejszym młynkiem do mielenia kawy jest model żarnowy. Sprawdź, czy warto go mieć.

Młynek do kawy – do czego w zasadzie służy?

Nie każdy wie, że podstawową zasadą do stworzenia wyjątkowo aromatycznego napoju o najlepszych właściwościach pobudzających, jest wykorzystanie kawy ziarnistej. Produkty zmielone dużo wcześniej niż bezpośrednio przed zaparzeniem tracą na jakości, co znacznie przekłada się na gorszy smak przygotowywanej esencji. Sam proces rozdrabniania ziaren potrafi wydobyć z substancji maksymalną ilość aromatu i smaku. Aby mieć tego gwarancję, niezbędne jest jednak odpowiednie przygotowanie. 

Do mielenia kawy przydają się różnego rodzaju młynki. Na rynku wyróżnia się kilka ich rodzajów, które w zależności od potrzeb i preferencji dostosowuje się indywidualnie pod siebie. Modele różnią się przede wszystkim ze względu na sposób pracy (ręczne i automatyczne) oraz metodę mielenia (ostrza lub żarna).  

Jaki młynek wybrać?

Osoby, którym zależy na szybkim przygotowaniu aromatycznej kawy stawiającej na nogi niejednego śpiocha, powinny postawić na młynki automatyczne działające na zasadzie jednego przycisku. Niekiedy modele umożliwiają dodatkowo wybór stopnia mielenia, co sprawdza się doskonale u tych, którzy lubią mieć nieco większy wpływ na parametry parzonego napoju. Miłośnikom manualnej pracy i ręcznego przygotowywania aromatycznych esencji znacznie bardziej do gustu przypadną młynki ręczne. Te rozdrabniają kawę jednocześnie wraz z obrotowym ruchem specjalnej rączki.

Biorąc pod uwagę typ ostrzy, należy wiedzieć, że młynki ostrzowe, które są znacznie tańsze, działają na zasadzie blenderów. Ziarna są więc ścinane na mniejsze kawałki, a nie mielone, jak powinno być w przypadku profesjonalnego parzenia napoju. Każda osoba, której zależy na uzyskaniu prawdziwego aromatu kawy, a także wydobyciu z niej możliwie najlepszych właściwości smakowych i zdrowotnych, powinna zainwestować w młynek żarnowy.

Młynek żarnowy – dlaczego warto go mieć?

Młynki żarnowe działają na zasadzie ścierania ziaren za pomocą ostrzy ceramicznych lub stalowych. To ogranicza mielenie substancji pobudzających na zasadzie wytwarzania pyłku i rozdrabniania ich w niekorzystny sposób. Modele rozdrabniają delikatnie ziarna, zachowując przy tym odpowiednie walory smakowe mieszanek. Dodatkowo, młynki żarnowe nie nagrzewają się tak jak warianty ostrzowe, dzięki czemu kawa nie gorzknieje w trakcie tak ważnego procesu.

 Urządzenia, które świetnie sprawdzają się zarówno w użytku domowym, jak i profesjonalnym można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia. Oferta obejmuje warianty ręczne, jak i automatyczne, dzięki czemu każdy może znaleźć produkt dostosowany do własnych upodobań i preferencji. Wybór wiąże się również z odpowiednim kolorem oraz pojemnością. Wszystkie modele pracują jednak dość cicho, co nie stwarza problemu o poranku, gdy reszta domowników śpi i sprawdza się świetnie w lokalach gastronomicznych, gdzie warto zadbać o komfort wszystkich klientów.

Komentarze

Dodaj komentarz