Czym jest trawa cytrynowa?

16 stycznia, 2023
[ssba]

Trawa cytrynowa to składnik ceniony zarówno za walory lecznicze, jak i smakowe. Szczególnie popularna jest w Azji i Ameryce Południowej. Charakteryzuje się silnym, cytrynowym aromatem. Zarówno sama roślina, jak i pozyskiwany z niej olejek znajdują liczne zastosowania. Zastanawiasz się, w jaki sposób stosować trawę cytrynową? Zapraszamy do lektury.

Trawa cytrynowa – roślina o niezwykłej mocy

Trawa cytrynowa nazywana jest również cytronelą lub palczatką cytrynową. Jak przystało na roślinę trawiastą, ma ona długie i cienkie liście. Rośnie głównie w Azji i Ameryce Południowej, gdzie cieszy się największą popularnością. Z powodzeniem można ją też hodować w domowych warunkach. W smaku i zapachu roślina jest niezwykle aromatyczna. Przywodzi na myśl orzeźwiającą cytrynę. 

Zastosowanie w kuchni

Dodatek trawy cytrynowej idealnie sprawdza się do wielu dań, szczególnie kuchni orientalnej. Dodaje intensywnego aromatu i lekkiego, cytrynowego posmaku. Roślinę można kupić świeżą i wykorzystać jej łodygi oraz liście. Nie jest ona niestety łatwo dostępna w Polsce. Z pomocą może więc przyjść sklep z przyprawami. Kupimy tam suszoną trawę cytrynową. Warto stosować ten składnik w kuchni. Prócz walorów smakowych, trawa cytrynowa jest źródłem białka i dobrych węglowodanów. 

Do jakich potraw używać trawy cytrynowej?

Nie sposób wyobrazić sobie kuchnię tajską i indyjską bez trawy cytrynowej. Sprawdzi się do tajskich zup, potrawek z dodatkiem mięsa i warzyw, a także curry. Doskonale komponuje się z mleczkiem kokosowym. Co ciekawe, trawa cytrynowa to przyprawa, która pasuje też do deserów, herbat, kompotów, smoothie, a nawet drinków.

Smaczna, ale i zdrowa

Walory smakowe to tylko jedna z zalet, które ma trawa cytrynowa. Ta orientalna przyprawa to również środek wspomagający liczne dolegliwości. W jakiej sytuacji warto sięgnąć więc po trawę cytrynową?

  • Łagodzi dolegliwości związane z bólem głowy,
  • Wspomaga procesy trawienne,
  • Przywraca apetyt,
  • Pomaga przy przeziębieniu i zapaleniu dróg oddechowych,
  • Hamuje rozwój bakterii i grzybów,
  • Obniża gorączkę,
  • Poprawia koncentrację.

Trawa cytrynowa w kosmetyce

Kupioną w sklepie z przyprawami lub świeżą roślinę zastosujemy z powodzeniem w kuchni i apteczce. To jednak nie wszystko. Ma ona również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ze względu na swój zapach jest popularnym składnikiem perfum. Olejek z trawy cytrynowej dodawany jest też do aromatyzowania mydeł, szamponów, płynów do kąpieli. Ze względu na właściwości antybakteryjne, może wspomagać leczenie trądziku. Dobrze sprawdza się też w pielęgnacji tłustej cery lub przetłuszczających się włosów. Hamuje wydzielanie się łoju, działa ściągająco  i antybakteryjnie. Ze względu na dużą zawartość witaminy A, trawa cytrynowa skutecznie regeneruje, ujędrnia i odżywia skórę. Może być też skuteczna w walce z grzybicą.

Niepozorna roślina o wielkiej mocy

Jak widać, lista zastosowań trawy cytrynowej jest naprawdę szeroka. Warto korzystać z dobrodziejstw tej egzotycznej rośliny. Zarówno świeża, jak i suszona, świetnie spełnia swoje funkcje. Dzięki niej możesz cieszyć się smakiem, urodą i zdrowiem.

Komentarze

Dodaj komentarz