Eliksiry zdrowia

Maj 20, 2015
Email this to someoneShare on Facebook0Print this page

Domowe leki i eliksiry zdrowia dla całej rodziny? Dlaczego nie!

Wykorzystaj bogactwa świeżych ziół oraz owoców do przygotowania eliksirów zdrowia dla siebie i swoich najbliższych. Ich przygotowanie wcale nie wymaga zbyt wiele trudu, a efekty zdrowotne, jakie można dzięki nim osiągnąć są bardzo przydatne – zwłaszcza w okresach spadku odporności!

Polecamy kilka sprawdzonych przepisów :

Nalewka z szałwii – na ból gardła

100g suszonych liści szałwii umieść w słoju. Zalej połową litra czystej, 40-procentowej wódki i dodaj 50 ml miodu. Zakręć słój i trzymaj go przez dwa-trzy tygodnie w ciepłym miejscu, raz dziennie wstrząsając słojem. Po upływie wymaganego czasu odcedź płyn i przelej go do butelki. Przygotowana w ten sposób nalewka będzie nadawała się do spożycia nawet przez kilka miesięcy, o ile będzie przechowywana w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Dawkowanie – pół łyżeczki raz dziennie. Oczywiście z uwagi na zawartość alkoholu eliksir nie jest przeznaczony dla dzieci!

Uzyskana nalewka posiada właściwości odkażające dzięki ukrytym w liściach szałwii olejkom eterycznym (m.in. kamfora) oraz flawonoidom, garbnikom, kwasom organicznym oraz witaminom B1, PP, A oraz C.

 

Eliksir z pokrzywy – oczyszczenie organizmu z toksyn

Korzystne działanie pokrzywy polega na usunięciu z krwi wszelkich trujących złogów, m.in. cholesterolu. Pokrzywa jest także uznawana za bardzo skuteczny lek na schorzenia dróg oddechowych.

Przygotowanie soku :

Wilgotne liście pokrzywy przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, a następnie odciskamy sok przez lnianą ściereczkę i rozcieńczamy z przegotowaną wodą w proporcjach 1 do 2 (1 część soku na 2 części wody). Tak przygotowany sok pijemy dwa razy dziennie, łącząc z miodem (łyżeczka soku + łyżka miodu). Proponowany czas trwania kuracji – 14 dni.

 

Nalewka z pigwy – regulacja ciśnienia i obniżenie cholesterolu

Owoce pigwy działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo z uwagi na dużą zawartość witamin C i B oraz mikroelementów : wapnia, potasu i fosforu. Regularne spożywanie wyrobów z pigwy obniża także poziom cholesterolu oraz pozwala uregulować ciśnienie krwi.

Przygotowanie nalewki :

Myjemy półtora kilograma owoców, wycinamy gniazdka nasienne i kroimy owoce na kawałki. Wsypujemy owoce do dużego słoika i zalewamy litrem spirytusu. Ta przygotowaną nalewkę odstawiamy na trzy tygodnie pamiętając, aby co jakiś czas potrząsnąć słojem. Po upływie trzech tygodni odlewamy alkohol i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce, a owoce zasypujemy kilogramem cukru. Odstawiamy na kolejne trzy tygodnie.  Na koniec łączymy owoce z wcześniej odlanym alkoholem. I gotowe ! Otrzymany produkt z uwagi na zawartość alkoholu nie jest przeznaczony dla dzieci!

 

GET FIT życzy dużo zdrowia! 🙂

 

Email this to someoneShare on Facebook0Print this page

Komentarze

Dodaj komentarz