ile białka ma jajko

31 sierpnia, 2021
[ssba]

Nie ma wątpliwości, że jajka są doskonałym źródłem wielu ważnych witamin i minerałów. Są również jednym z najlepszych dostępnych pokarmów białkowych, chociaż ilość białka w jajku może się wahać w zależności od jego wielkości i tego, czy zawiera zarówno białko , jak i żółtko.

Jajka kojarzą się z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, z których wiele jest bezpośrednio związanych z imponującą zawartością białka. Istnieje jednak wiele innych dostępnych produktów spożywczych, które mogą dostarczyć taką samą ilość białka – jeśli nie więcej – w każdej porcji.

Przyjrzyjmy się bliżej, ile białka jest w jajku, a ile białka jest w białku jaja.

Ile białka jest w jajku?

Białko jest ważne dla kilku aspektów zdrowia, w tym naprawy tkanek, wzrostu mięśni, funkcji odpornościowej organizmu i innych.

Więc ile białka jest w jajku? Konkretna ilość może się różnić w zależności od kilku różnych czynników, w tym wielkości jajka, ale każde jajko zazwyczaj zawiera od 5 do 8 gramów białka.

Oto ile białka znajduje się w jajkach o różnych rozmiarach:

  • Małe jajko: 4,8 grama
  • Średnie jajko: 5,5 grama
  • Duże jajko: 6,3 grama
  • Bardzo duże jajko: 7 gramów
  • Ogromne jajko: 7,9 grama

Dla porównania, większość ludzi potrzebuje od 0,8 do 1,2 grama białka na kilogram masy ciała. Oznacza to, że ktoś, kto waży na przykład 150 funtów lub 68 kilogramów, powinien dążyć do spożycia od 54 do 82 gramów białka dziennie.

Biało w białku jajka, a białko w żółtku jaja

Biało w białku jajka, a białko w żółtku jaja

Białko w żółtku i białku jaj

Jajko składa się z dwóch części: białka jaja i żółtka jaja, które oferują inny zestaw składników odżywczych.

Ilość białka w białku jaja może różnić się od ilości białka w żółtku jaja, dlatego ważne jest, aby zrozumieć różnicę podczas omawiania wartości odżywczej jaj.

Białka jaj stanowią nieco ponad połowę zawartości białka w całym jajku, dlatego suplementy białka jaj w proszku są zazwyczaj wytwarzane z białka jaja, a nie z żółtka.

Podczas gdy w jednym białku jest około 3,6 grama białka, jajka na twardo zawierające zarówno białko, jak i żółtko zawierają około 6,3 grama. I odwrotnie, jedno duże żółtko zawiera 2,7 grama białka, co stanowi około 43 procent całkowitej zawartości białka.

Chociaż białka jaj są bogatsze w białko, większość innych składników odżywczych znajdujących się w jajku znajduje się w żółtku. Żółtka jaj zawierają więcej tłuszczu, selenu , fosforu, witaminy B12, witaminy A, witaminy D, kwasu foliowego i ryboflawiny.

Warto zauważyć, że żółtka mają również wyższą zawartość cholesterolu w diecie . Chociaż badania pokazują, że cholesterol w diecie ma niewielki lub żaden wpływ na poziom cholesterolu we krwi u większości zdrowych osób dorosłych, niektórzy ludzie mogą być bardziej wrażliwi na skutki cholesterolu w diecie i muszą pamiętać o jego spożyciu.

Korzyści zdrowotne jaj

Dzięki znakomitemu profilowi ​​składników odżywczych jajka zostały powiązane z wieloma potężnymi korzyściami zdrowotnymi. W rzeczywistości badania pokazują, że dodanie jajek do diety może promować zdrowie skóry, zwiększać utratę wagi, poprawiać funkcjonowanie mózgu i nie tylko.

Niektóre z najważniejszych zalet jajek to:

  • Zmniejsza ryzyko chorób serca
  • Może pomóc w zapobieganiu chorobom
  • Poprawia zdrowie oczu
  • Zwiększa utratę wagi
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Utrzymuje zdrowie mózgu
  • Utrzymuje zdrową skórę

Komentarze

Dodaj komentarz