Sklepy oferują duży wybór suszonych owoców, które chętnie kupujemy jako zdrową przekąskę oraz dodatek do rozmaitych potraw. Bakalie urozmaicają aromat ciasta, orzechy znakomicie wzbogacają musli, a pestki słonecznika czy dyni są pożywnym dodatkiem do zupy typu krem i warzywnych sałatek.
Sklepy oferują duży wybór suszonych owoców, które chętnie kupujemy jako zdrową przekąskę oraz dodatek do rozmaitych potraw. Bakalie urozmaicają aromat ciasta, orzechy znakomicie wzbogacają musli, a pestki słonecznika czy dyni są pożywnym dodatkiem do zupy typu krem i warzywnych sałatek.
Suszenie – zdrowy sposób na konserwację owoców
Klimat, w którym mieszkamy, nie rozpieszcza wielbicieli świeżych owoców i warzyw. Poza sezonem letnim brakuje nam soczystych, świeżych owoców. Na rynku przez cały rok są dostępne cytrusy i egzotyczne gatunki jak ananasy, mango, kaki czy liczi, a mimo to tęsknimy za smakiem truskawek, borówek i moreli. Od lat stosuje się różne metody konserwacji i przechowania żywności, aby również zimą móc cieszyć się różnorodnością aromatów. Suszenie to sposób na przechowanie np. grzybów, ale nie tylko. Śliwki, jabłka, wiśnie i morele suszone naturalnie są wartościową przekąską dla osób, które cenią krótki skład i brak takich substancji konserwujących jak cukier. Wysokiej jakości bakalie, owoce suszone i orzechy oferują sklepy ze zdrową żywnością. Warto kupować je przez Internet, dlatego, że ceny są bardziej przyjazne oraz wszystkie artykuły szczegółowo opisano pod kątem składu i wartości odżywczych. Na pewno zaoszczędzimy, kupując od razu większe opakowanie – to sposób na ulgę dla domowego budżetu oraz dla środowiska.
Morele suszone naturalnie – przekąska pełna błonnika i witamin
Wbrew zaleceniom dietetyków niemal wszyscy chętnie sięgamy po przekąski między posiłkami. Jeśli będą to zdrowe owoce np. śliwki, jabłka czy morele suszone naturalnie nawet specjaliści od żywienia nie powinni mieć żadnych obiekcji. W owocach jest dużo błonnika, dlatego np. suszone śliwki korzystnie wpływają na utratę zbędnych kilogramów. Podobnie jest z morelami – mają cenne właściwości dla organizmu, choć nie są tak popularne, jak śliwki. Pora to nadrobić, ponieważ dzięki dużej ilości potasu morele regulują ciśnienie krwi i harmonizują pracę nerek. Pomarańczowe owoce zawierają spore ilości żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP. Dzięki znacznej zawartości błonnika poprawiają trawienie, a wysoka zawartość żelaza działa odżywczo na krew i zapobiega powstawaniu anemii. Jedną z największych zalet moreli suszonych naturalnie jest działanie zasadotwórcze. Poleca się więc garść suszonych owoców przy nadkwasocie żołądka oraz osobom, które mają problemy z zakwaszeniem organizmu.
Suszenie metodą naturalną – jak rozpoznać zdrowe bakalie?
Z rozpoznaniem moreli suszonych metodą naturalną nie powinniśmy mieć problemu, ponieważ owoce zmieniają swoją barwę. Podobnie jak rodzynki, morele ciemnieją podczas suszenia. Owoce naturalne są ciemniejsze, brązowawe i bardziej zasobne w beta-karoten, niż morele konserwowane siarką. Ich kolor może wydawać się mniej atrakcyjny, ale nie dajmy się zwieźć. Zawsze warto szukać owoców suszonych, które nie tracą swoich wartości odżywczych i nie mają niezdrowych dodatków. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy morele suszone naturalnie w 100 proc. organiczne bez żadnych sztucznych konserwantów w składzie.
Komentarze