Latem w ramach deseru chętniej od ciast wybieramy lody. Orzeźwiające sorbety i słodkie lody na bazie śmietanki przyciągają tłumy gości. Wśród nich znajdują się nie tylko dzieci, ale także osoby dorosłe, które chętnie zamówią kawę, dlatego warto rozszerzyć menu lokalu o ten napój. Jednak jaka kawa do lodziarni będzie odpowiednia?
Kawa do lodziarni – ekspres kolbowy czy automatyczny?
Zanim przystąpisz do wyboru konkretnych mieszanek kawy, w pierwszej kolejności rozważ metodę, jaką ma być przygotowywana kawa. Lodziarnie wydające desery przez okienko z całą pewnością powinny rozważyć wyposażenie w postaci ekspresu automatycznego. Tego rodzaju urządzenie umożliwia szybkie przygotowanie różnych rodzajów kawy, które można od razu wręczać klientom. Dzięki temu nie muszą oni długo czekać na kawę, a realizacja zamówień przebiega znacznie szybciej. Z kolei lodziarnie, w których desery są spożywane na miejscu, mogą wybrać kolbowy ekspres ciśnieniowy do kawy. Urządzenie to wymaga profesjonalnej obsługi, jednak gwarantuje przygotowanie kawy najwyższej jakości. Dzięki temu obok pucharku z lodami na stole w kawiarni będzie mogła pojawić się także filiżanka espresso z gęstą, aksamitną cremą.
Jaka kawa do lodziarni? Wybór mieszanek
Lody to słodki deser, który dla wielu osób wymaga zrównoważenia kawową goryczką. Z tego względu większość lodziarni stawia na kawę przygotowywaną według włoskich receptur. Intensywne, mocne espresso sprawdza się w tej roli znakomicie. Warto wybierać do niego kawy ziarniste Segafredo o bogatym, zrównoważonym smaku, na przykład mieszanki Segafredo Imperio Professional idealne do ekspresów ciśnieniowych. Co ważne, espresso może stanowić bazę także licznych deserów kawowych, na przykład z lodami, syropami i bitą śmietaną. Może być wykorzystywane także do orzeźwiającej kawy mrożonej z kostkami lodu. W ofercie lodziarni powinny znaleźć się również najpopularniejsze kawy mleczne: cappuccino i caffe latte. Warto wyjść naprzeciw potrzebom klientów i oferować kawę z napojem roślinnym.
Komentarze