W przewodzie pokarmowym człowieka żyje ogrom barterii, które należą aż do blisko 500 gatunków! Tworzą one niezbędną i pożyteczną florę jelitową, która bierze czynny udział m.in. w trawieniu pokarmu, wytwarzaniu niektórych witamin ( np. H, K, B12). Ponadto ułatwia ona wchłanianie żelaza, wapnia, fosforu oraz tworzy barierę dla chorobotwórczych drobnoustrojów. W prawidłowym funkcjonowaniu, florę jelitową wspomagają PROBIOTYKI.
Czym są probiotyki
Nazwa probiotyk pochodzi od greckiego zwrotu „pro bios” oznaczającego „dla życia”. Probiotyki to wyizolowane żywe szczepy bakterii, które dodawane są m.in. do żywności (zwłaszcza do produktów mlecznych). Wcześniej jednak muszą sprostać wielu wymaganiom. Muszą np. być odporne na działanie kwasu żołądkowego, powinny na jakiś czas pokrywać kosmki jelitowe, dzięki czemu ogranicza się możliwość „przyczepiania się” do nich bakterii chorobotwórczych. Oczywiście – co najważniejsze – nie mogą nam także szkodzić. Według światowej Organizacji Zdrowia nazwy probiotyk można użyć tylko do określenia szczepów, które mają udowodnione na drodze badań klinicznych korzystne działanie.
Jogurty zawierające szczepy bakterii
Tu trzeba być ostrożnym i nie dać się oszukać. WSZYSTKIE jogurty zawierają bakterie, ale nie wszystkie mają w składzie probiotyk. Należy zatem dobrze czytać etykiety i dobrać odpowiedni produkt dla swoich potrzeb. Na co zwracać uwagę? Na opakowaniu musi znaleźć się informacja jaki jest rodzaj probiotyku zawartego w danym jogurcie, jego gatunek i szczep. Zawarta powinna zostać także informacja w czym dany probiotyk może nam pomóc. Przykład : Lactobacillus (rodzaj) , casei (gatunek) , DN-114 001 (szczep probiotyku).
W czym mogą nam pomóc probiotyki
Probiotyki mogą mieć różne działanie. Jedne sprzyjają np. dobremu trawieniu poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych, inne mogą skracać czas biegunki. Probiotyki mogą także wydzielać kwas mlekowy, który dostarcza energii Komorkom nabłonka znajdującego się w jelicie grubym. Wspomaga to jego prawidłowe funkcjonowanie.
Komentarze