Granola – przepis na zdrowie

4 października, 2015
Granola - Get Fit Club
  • Czas przygotowania:
    60 minut
  • Dla ilu osób:
    2
  • drukuj
[ssba]

Granola – rozszyfrowujemy nazwę

Granola – (słowo ang., pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Granola podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.

Magia granoli

Dużą zaletą granoli, w porównaniu do innych tego typu przysmaków jest fakt, iż możemy zrobić zapas granoli, który starczy nam na długi czas! Warto mieć zawsze pod ręką gotową granolę i na jej podstawie przygotowywać błyskawiczne przekąski 🙂

Z uwagi na obecność w składzie płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, miodu – wartości odżywcze granoli są doskonałe. Śniadanie oparte na granoli daje porządnego kopa energii potrzebnej do rozpoczęcia aktywnego dnia. Z własnego doświadczenia – granola sprawdza się także doskonale po treningu, jako uzupełnienie energii. Naprawdę polecamy !

Metod przygotowania granoli może być oczywiście tyle, ile osób, które ją szykują. Skład można modyfikować, dodając ulubione (ale koniecznie zdrowe!) składniki. Dziś zaprezentujemy wersję brzoskwiniowo-waniliową. Zaczynamy!

Granola brzoskwiniowo-waniliowa

 

Składniki

  • Płatki owsiane – 3 szklanki
  • Nasiona słonecznika – 6 łyżek
  • Banan – 1 sztuka
  • Brzoskwinie – 2 sztuki
  • Ziarna z jednej laski wanilii
  • Orzechy arachidowe – 6 łyżek
  • Suszone morele – 15 sztuk

Sposób przygotowania

  • Banan i brzoskwinie zmiksuj na gładko z dodatkiem ziaren z laski wanilii (samej laski nie wyrzucaj, jeszcze się przyda).
  • Płatki wymieszaj z nasionami słonecznika – połącz z płynnymi składnikami.
  • Dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut (mieszaj co 10 minut i pod koniec sprawdzaj chrupkość).
  • Gdy granola ostygnie dodaj podprażone lekko orzeszki i posiekane morele.
  • Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika – dorzuć rozpołowioną wcześniej laskę wanilii (granola będzie pięknie pachniała).

 

Wartość odżywcza w 100g:

  • Energia: 250 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 8  g
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g

Granola brzoskwiniowo – waniliowa jest doskonałym śródłem potasu, magnezu, żelaza, cynku, a także witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP.

KONIECZNIE spróbujcie sami! A może przygotowywanie granoli macie już za sobą? Jeżeli tak, podzielcie się z nami swoimi przepisami! 🙂

SMACZNEGO !

Komentarze

Dodaj komentarz