Granola – rozszyfrowujemy nazwę
Granola – (słowo ang., pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Granola podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.
Magia granoli
Dużą zaletą granoli, w porównaniu do innych tego typu przysmaków jest fakt, iż możemy zrobić zapas granoli, który starczy nam na długi czas! Warto mieć zawsze pod ręką gotową granolę i na jej podstawie przygotowywać błyskawiczne przekąski 🙂
Z uwagi na obecność w składzie płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, miodu – wartości odżywcze granoli są doskonałe. Śniadanie oparte na granoli daje porządnego kopa energii potrzebnej do rozpoczęcia aktywnego dnia. Z własnego doświadczenia – granola sprawdza się także doskonale po treningu, jako uzupełnienie energii. Naprawdę polecamy !
Metod przygotowania granoli może być oczywiście tyle, ile osób, które ją szykują. Skład można modyfikować, dodając ulubione (ale koniecznie zdrowe!) składniki. Dziś zaprezentujemy wersję brzoskwiniowo-waniliową. Zaczynamy!
Granola brzoskwiniowo-waniliowa
Składniki
- Płatki owsiane – 3 szklanki
- Nasiona słonecznika – 6 łyżek
- Banan – 1 sztuka
- Brzoskwinie – 2 sztuki
- Ziarna z jednej laski wanilii
- Orzechy arachidowe – 6 łyżek
- Suszone morele – 15 sztuk
Sposób przygotowania
- Banan i brzoskwinie zmiksuj na gładko z dodatkiem ziaren z laski wanilii (samej laski nie wyrzucaj, jeszcze się przyda).
- Płatki wymieszaj z nasionami słonecznika – połącz z płynnymi składnikami.
- Dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut (mieszaj co 10 minut i pod koniec sprawdzaj chrupkość).
- Gdy granola ostygnie dodaj podprażone lekko orzeszki i posiekane morele.
- Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika – dorzuć rozpołowioną wcześniej laskę wanilii (granola będzie pięknie pachniała).
Wartość odżywcza w 100g:
- Energia: 250 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 36 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Granola brzoskwiniowo – waniliowa jest doskonałym śródłem potasu, magnezu, żelaza, cynku, a także witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP.
KONIECZNIE spróbujcie sami! A może przygotowywanie granoli macie już za sobą? Jeżeli tak, podzielcie się z nami swoimi przepisami! 🙂
SMACZNEGO !
Komentarze