Rodzaje oliwy z oliwek – które i gdzie wykorzystywać?

16 stycznia, 2023
Email this to someoneShare on Facebook0Print this page

Oliwa z oliwek to produkt, z którego korzystamy praktycznie w każdej kuchni. Sięgają po nią zarówno gospodynie domowe, jak i profesjonalni kucharze. Okazuje się, że istnieje wiele rodzajów oliwy z oliwek, przy czym każda może mieć różnorodne zastosowanie. Przed wyborem produktu, warto dowiedzieć się, jakie rodzaje oliwy nam się przydadzą w kuchni. Czym cechują się poszczególne typy oliwy z oliwek? Do czego nam posłużą? Jakie informacje są istotne?

Rodzaje oliwy z oliwek

Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek niejedno ma imię. O danym produkcie decyduje między innymi liczba kwasowa. Jest to zawartość wolnych kwasów tłuszczowych- im niższe wartości, tym lepsza jakość produktu. Jakie rodzaje oliwy z oliwek są najpopularniejsze? Wyróżniamy następujące wyroby:

  • Oliwa z oliwek typu virgin

    jest to produkt z pierwszego tłoczenia, który wytwarza się na zimno. Nie ma mowy o dodatkach w postaci substancji chemicznych. Najwyższą jakością odznacza się oliwa extra virgin. Oliwa zaliczana do tej kategorii musi spełniać wiele warunków. 

  • Oliwa z wytłoczyn oliwnych (pomace, sansa)

    wytłoczyny są resztkami, które pozostają po tłoczeniu oliwek. Do nich dodaje się chemiczne rozpuszczalniki, dzięki czemu otrzymujemy ciecz z pewnymi ilościami oliwy. Istotne jest to, że płyn jest poddawany procesowi rafinacji. 

  • Oliwa rafinowana

    powstaje wskutek rafinacji oliwy lamparte. Jest ona oczyszczana poprzez wysoką temperaturę lub w chemicznym procesie. Co ciekawe, produkt jest neutralny – nie ma zapachu, witamin i koloru. 

Jak widać, typy oliwy z oliwek warto znać przed zakupem tego produktu spożywczego. To pozwoli wybrać najlepsze jakościowo rozwiązanie do swojej kuchni. 

Jakie wartości odżywcze ma oliwa z oliwek?

Nie zapominajmy o tym, że oliwa z oliwy wykazuje szereg cennych właściwości. Znajdziemy w niej składniki typu kwasy tłuszowe, związki fenolowe, tokoferole, sterole, alkohole aromatyczne, proteiny itp. Faktem jest, że najwięcej cennych składników posiada oliwa extra virgin. Odznacza się bogactwem związków fenolowych oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. To sprawia, że wykazuje działanie antyoksydacyjne i wspomaga profilaktykę schorzeń cywilizacyjnych. Ponadto, oliwa tego typu wpływa pozytywnie na poziom całkowitego cholesterolu i LDL w surowicy krwi. Docenić warto działanie przeciwmiażdżycowe. 

Zastosowanie oliwy w kuchni

Znamy już rodzaje oliwy, dlatego możemy przejść do jej zastosowania. W naszej kuchni nie może zabraknąć najlepszej jakościowo oliwy extra virgin. Doskonale komponuje się z serami, świeżymi warzywami, sałatkami oraz chlebem. Co ciekawe, jest także podstawą do tworzenia lekkostrawnych i wegańskich posiłków. 

A do czego posłuży nam oliwa rafinowana? Warto wiedzieć, że ten rodzaj oliwy jest zalecany do smażenia. Może być zamiennikiem olejów z nasion i sprawdza się także do gotowania. Pamiętajmy o ty, że jest pozbawiona barwy, zapachu i smaku. Jeśli chodzi o oliwę z wytłoczyn oliwnych, jest ona użytkowana do wszystkich potraw. Służy do sałatek, do krótkotrwałego gotowania i smażenia.

Jeżeli szukasz oliwy z oliwek idealnej dla siebie sprawdź sklep z grecką żywnością – https://greecefood.pl/! Znajdziesz tam szereg produktów prosto z południa, w tym także greckie oliwy z oliwek!

Email this to someoneShare on Facebook0Print this page

Komentarze

Dodaj komentarz