Tempura w kuchni. Wyzwanie dla chefa?

24 stycznia, 2022
[ssba]

Tempura to świetna metoda na nadanie wyjątkowej, wybornej chrupkości Twoim smażonym potrawom. Chociaż ta technika serwowania dań wydaje się być prosta, to jednak czasem może stanowić niemałe wyzwanie nawet dla wprawionych kucharzy. Dlaczego? O czym warto pamiętać, przygotowując tempurę? Sprawdźmy!

Tempura, czyli nowa propozycja do Twojego restauracyjnego menu

Tempura, czyli chrupiąca panierka na bazie pszennego ciasta, to doskonały sposób na zaserwowanie różnych przysmaków, a zwłaszcza… owoców morza! Krewetki w tempurze to jedna z najpopularniejszych głęboko smażonych przystawek, która trafia w gusta gości w wielu zakątkach całego świata. Czy przygotowanie tempury jest jednak proste? Jakie wyzwania stoją przed osobami, które chcą dodać taką opcję do swojego menu?

Jeśli szukasz nowej, głęboko smażonej przekąski do swojej karty dań, to jest duża szansa, że tempura doskonale wpisze się w Twoje potrzeby. Tempura nie jest wcale tak trudna do przygotowania, jak mogłoby się pozornie wydawać. Wystarczy, że przygotujesz odpowiednio rzadkie ciasto na bazie mąki pszennej oraz wody. Pamiętaj jednak, że nie powinno się go bardzo dokładnie mieszać – widoczne w cieście grudki są charakterystyczne dla konsystencji dobrej tempury. Kolejny istotny element przygotowania tempury to schłodzenie gotowej mieszanki. W tym celu możesz skorzystać z kostek lodu lub wstawić przygotowane ciasto na jakiś czas do lodówki.

Tempura – solić czy nie solić?

Istnieją różne opinie na temat solenia przekąsek w tempurze na chwilę przed podaniem. Najczęściej tempurę zaleca się serwować z małą ilością soli, pod warunkiem że podajesz ją dodatkowo z sosem tentsuyu, shyou albo dashi. Wymienione sosy zadbają o wzbogacenia smaku dania i odpowiedni, dobrze zbalansowany poziom słoności. Pamiętaj jednak, że wiele zależy od składników, które otacza na zewnątrz tempurowa panierka. Warzywa w tempurze mogą wymagać większej ilości soli niż niektóre owoce morza, takie jak na przykład wspomniane wcześniej w tekście krewetki. Sól to jednak tylko jedna z możliwych nurtujących kwestii przy przyrządzaniu tempury. Co zrobić, jeśli chrupiąca panierka nie wychodzi?

Dlaczego tempura Ci nie wychodzi?

Jeśli po raz kolejny tempura Ci nie wyszła, to prawdopodobnie popełniasz błąd na etapie przygotowania ciasta. Być może za dokładnie je mieszasz lub chłodzisz gotową mieszankę zbyt krótko. Innym powodem może być nieprawidłowa temperatura smażenia. W końcu odpowiednie smażenie to klucz do sukcesu perfekcyjnej chrupkości!

Komentarze

Dodaj komentarz